top of page

A sikeres nyílászáró beépítés alapja a szoros együttműködés és a precíz kivitelezés

Az épületektől sokszor már tökéletes légtömörséget vagy akár zéró emissziót várunk el. Az általunk gyártott fa- fa-alumínium nyílászárók meg tudnak felelni akár ezeknek az elvárásoknak is, de fontos tudni, hogy a nyílászárók műszaki paramtéreinek megléte önmagában nem elégséges. A más szakiparokkal közösen kialakított csomópontok döntőek a végeredményt illetően. Vagyis egy rosszul előkészített nyílás, vagy hibás rétegrend nagyban rontja az elérni kívánt szigetelési tulajdonságokat, hosszú távon elégedetlenséget és plusz költségeket okozva a Megrendelőnek.


Éppen ezért a beépítés legalább olyan fontos eleme a nyílászárók megrendelésének mint maga a gyártás. Ahhoz, hogy a prémium nyílászárók igazán prémium minőséget nyújtsanak, fontos, hogy a beépítési folyamatot alapos előkészületek előzzék meg. Számos feltételnek adottnak kell lenni ahhoz, hogy a beépítés a kellő eredményt hozza.


A lentiekben a saját tapasztalatainkat, munkamódszereinket osztjuk meg, mely az évek alatt számos sikeres beépítést eredményeztek.


A beépítés a felméréssel kezdődik


Megrendelővel és/vagy építésvezetőjével a felmérés során már számos pont egyeztetésre kerül, a kívánt falnyílásvastagságok, az épület elvárt készültségi foka, stb. Fontos, hogy amennyiben ezek nem a megbeszélt módon valósulnak meg, úgy a felek kommunikáljanak egymással. Mi gyártóként többször is meglátogatjuk az építkezést folyamatában, illetve a beépítést megelőzően, hogy személyesen ellenőrizzük a megbeszéltek megvalósulását. A kilátogatások alkalmával kollégáink feljegyzéseket készítenek, melyekről az érintett feleknek írásos tájékoztatást adnak e-mailes formában. Fontos kiemelni, hogy erre azért is van szükség, hogy az egyes szakiparok felelőssége szegregálható, követhető és dokumentált legyen a későbbi viták elkerülése érdekében.

A beépítés addig nem kezdhető meg, amíg a tervek szerinti állapotok nem valósulnak meg. Értelemszerűen egy rosszul kivitelezett falnyíláshoz nem gyártható újabb nyílászáró. Itt nem centiméterekről, hanem milliméterekről kell beszélnünk. A nyílászáró beépítés során egy fél centméteres eltérés, vagy ’görbeség’ bár technikailag orvosolható, de már kompromittálhatja a kívánt hőszigetelési értékeket!


Ajánlati tartalom elérhetővé tétele a többi szakipar számára


A nyílászáró és a hozzá kapcsolódó szerkezetek találkozásánál olyan elemek is döntőek, mint a kiválasztott árnyékolás lefutósínének típusa, vagy hogy van-e integrált szúnyogháló a redőnyhöz. Az elfogadott ajánlatban leírtak ismerete a felmérés közben, de főleg előtte és utána a kapcsolódó szakiparok részére elengedhetetlen információ.


A kívánt beépítésnek megfelelően előkészített nyílások


Az elvárt hő- és hangszigetelési értékek eléréséhez az elsődleges feltétel, hogy a nyílászárókat a technológiai szabályok alapján építhessék be kollégáink. Ehhez elengedhetetlen a beépítés idejére már elkészült, teherbíró, simított és porszáraz, egybefüggő felületű káva minden beépíteni kívánt nyílás esetén. Ezen kívül szakértőink a hőszigetelt kávát is erősen ajánlják a nyílászárók adottságainak tökéletes kihasználása érdekében.


Hozzáférhető nyílások


A nyílászárók beépítése során Megrendelőnek biztosítania kell, hogy a beépíteni kívánt nyílások hozzáférhetőek legyenek, és a párhuzamosan folyó munkálatok és az építkezés helyszínén tárolt eszközök és alapanyagok ne akadályozzák azt. A nyílászárók építkezéshez történő kézi szállítása esetén ennek útvonalát és annak biztonságosságát szintén Megrendelőnek kell biztosítania.

A beépítési munkálatokat kizárólag akkor lehet megfelelően elvégezni, amennyiben az építkezés területén más szakipari munka nem zajlik. Ez a beépíteni kívánt nyílások környezetére vonatkozik elsősorban, vagyis a beépítéssel egy időben nem végezhető villanyszerelési, burkolási vagy bármely, a nyílászárók helyéhez közvetlenül kapcsolódó munka. Ennek biztosítása Megrendelő és a helyszínen jelenlévő megbízottjának felelőssége.


Bontásos beépítés esetén beépítő kollégáink nem csak a megrendelt nyílászárók kiszállítás és beépítést, de a régi nyílászárók szakszerű kibontását és azok elszállítását is vállalják. Ebben az esetben Megrendelő kötelessége és felelőssége az esetleg lakott élettér és a benne található ingóságok védelmének biztosítása (bútorok és szőnyegek burkolatok elpakolás vagy letakarása) és ezzel együtt a nyílásokhoz való hozzáférés biztosítása. Bontásos beépítés esetén a sittszállítást előre kell Megrendelőnek jeleznie. Mi a beépítési ajánlatunkban ezt a költségelemet minden esetben fel is tüntetjük a megbeszéltek és a helyszínen látottak alapján.


Biztonságos bejutás és daruzás


A nyílászárók beépítése során sok esetben van szükség ’speciális’ járművekre, gépekre, darukra. Az beépítési helyszínen biztosítani kell a bejutást, ami magában foglalja az említett járművek súlyához és méretéhez igazodó kijelölt útvonalat és annak csúszásmentes felületét. Daruzás esetén a daruzás tervezett helyszínén a daru körüli extra 3 méteres sávot is magában foglalja, mely a daru stabilitását szolgáló letalpaláshoz szükséges. Az építési helyszín biztosítása a Megrendelő feladata, a járművek, speciális eszközök biztosítása a kivitelező feladata.

A beépítendő nyílászárók szállításához és a beépítéshez szükséges járművek helyszínre juttatásához szükséges útvonalengedélyek és az adott területen végzett munkákhoz szükséges területfoglalási engedélyek beszerzése és biztosítása Megrendelő felelőssége és feladata.


Szúnyoghálók, pliszék és motoros kellékek beépítése


A nyílászárókkal együtt megrendelt szúnyoghálókat és pliszéket szakembereink a nyílászárók beépítésével egyidőben fel kell hogy szereljék ellenőrizendő azok működési és méretbeli helyességét. Mivel az építkezés során ezek akár sérülhetnek is, ezért azt ajánljuk, hogy az építkezés végéig azokat takarják le vagy a szúnyoghálók leakasztható részeit vegyék le és biztonságos helyen tárolják. Ezek beépítése nem halasztható későbbi időpontra, mivel fontos, hogy a későbbi szakipari munkák során lássák ezen termékek végleges méretét és elhelyezkedését.

A motoros termékek programozása a legtöbb esetben nem megoldható a beépítés napján, így azokat egy későbbi időpontban tudja kollégánk elvégezni.


Infrastruktúra az építkezés helyszínén


A beépítés helyszínén Megrendelő feladata biztosítani a munkavégzéshez szükséges minimálisan elvárható technikai és egészségügyi feltételeket, amely magába foglalja a víz és áramvételi lehetőséget a beépítés elérhető közelében és a beépítést végzők részére mosdó biztosítását.


A munka személyes átvétele


A beépítés befejeztével a megrendelő vagy az általa kijelölt megbízott a beépítési munkálatokat kollégáinkkal közösen átnézi, kipróbálja és átveszi. Erről írásos feljegyzés is készül átadás-átvételi dokumentum formájában, melyet a felek aláírnak. Az így készült feljegyzések mindkét fél védelmére szolgálnak. Az esetlegesen talált hibák és hiányosságok szintén feljegyzésre kerülnek, és természetesen rövid időn belül pótlásra és javításra is.


Összefoglalva


A sikeres beépítés nem csak a gyártó és Megrendelő, hanem az építkezésben résztvevő minden fél érdeke. A fentiek figyelembevétele éppen ezért közös cél kell hogy legyen minden érintett számára. Mindközül azonban a legfontosabb szerintünk a világos, követhető kommunikáció – ahol az érintett felek egyetértésben, egymás munkáját tisztelve együttműködnek, ott minden akadály elhárítható, és siker garantált.

bottom of page